zondag 27 maart 2016

Filmanalyse - American beauty











Verenigde Staten, 1999
Productie: Bruce Cohen en Dan Jinks
Regie: Sam Mendes
Scenario: Alan Ball
Camera: Conrad L. Hall
Montage: Tariq Anwar en Christopher Greenbury
Art direction: David S. Lazan
Muziek: Thomas Newman
Met: Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch, Mena Suvari
Kleur, 121 minuten
Distributie: UIP

De Personages 

   Lester Burnham wordt gespeeld door Kevin Spacey, het is een man die maar weinig heeft bereikt in zijn leven, hij heeft een vrouw, Caroline, een dochter, Jane, en een baan waar hij absoluut niets meer in ziet, maar als hij zijn leven heeft veranderd, dan doet hij waar hij zin in heeft en zegt wat hij wil.

 Caroline Burnham, de vrouw van Lester wordt gespeeld door Annette Bening, zij is een echt carrière vrouw, en kan soms helemaal hysterisch worden als ze een huis, ze is makelaar, niet verkoopt. (Later in de film wordt ze net zo hysterisch als ze er achter komt dat haar huwelijk kapot is) Als ze een relatie met Buddy Kane begint wordt ze wel wat vrolijker, maar ze is echt geen gezellig mens.
   Jane Burnham is de dochter van Lester en Caroline Burnham en wordt gespeeld door Thora Birch, ze is een echte puber en heeft een hekel aan haar ouders, vooral aan haar vader, die valt op haar vriendinnen. Ze is de vriendin van Ricky een jongen van school.
   Angela Hayes (Mena Suvari) is een vriendin van Jane, een heel mooi meisje dat volgens haar zelf al heel veel jongens heeft gehad, dit is echter niet zo, zo blijkt later in de film. Ze is dus eigenlijk een triest meisje dat absoluut niet gewoon wil zijn, maar dat wel is en daarom maar een paar verhaaltjes over vriendjes verteld.
   Ricky Fitts  (Wes Bentley) is de vriend van Jane. Hij is een beetje een rare jongen, maar ik heb het idee dat dat vooral door zijn vader komt. Hij loopt altijd met zijn camera rond en filmt (volgens hem) de mooie dingen van het leven. Hij is gefascineerd door bijvoorbeeld een plastic zakje dat zweeft door de wind, en ook filmt hij Jane de hele tijd.
   Colonel Fitts, de vader van Ricky is een nazie, hij vindt dat hij de baas is over zijn zoon, en als zijn zoon iets doet waar hij het niet mee eens is, dan wordt hij zo boos dat hij gaat slaan.

   De film gaat over Lester Burnham, een man die in begint te zien dat zijn leven eigenlijk niets meer waard is, hij heeft een dochter die hem minacht, zijn werk interesseert hem niet meer, en zijn huwelijk wordt alleen nog maar in stand gehouden omdat het voor de buitenwereld moet lijken of  ze een erg succesvol huwelijk hebben. Op een dag ontmoet hij een vriendin van zijn dochter, Angela, hij is gelijk zo'n beetje verliefd op haar. Dan besluit zijn leven te veranderen, hij  neemt ontslag en chanteert zijn baas, waardoor hij  60.000 dollar krijgt.  Zijn echtgenote, een erg fanatieke makelaar, bekt hij ook volledig af waarop zij een relatie met Buddy Kane, een concurrent, begint.
  Zijn dochter Jane, wordt steeds gefilmd door de zoon van de nieuwe overburen, Ricky. Als ze op school aan hem vraagt waarom hij haar steeds filmt, dan zegt hij dat hij dat doet omdat ze zo mooi is. Eerst moet ze niets van hem hebben, maar later vindt ze hem toch wel leuk. 
   Ricky is een drugsdealer en zijn vader is een nazie, dat gaat niet goed samen. Hij is al eens betrapt met drugs, en toen was het niet zo goed afgelopen. Als zijn vader merkt dat Ricky (met Jane) in zijn kamer zijn geweest, wordt hij woedend en slaat hij Ricky in elkaar. En als hij aan het eind van de film denkt dat hij zijn zoon Lester ziet pijpen (eigenlijk laat Ricky aan Lester zien hoe hij een joint moet rollen) dan is het helemaal mis en besluit hij Lester te vermoorden   
Jane's vriendin Angela vindt het wel leuk dat de vader van haar beste vriendin een oogje op haar heeft, maar Jane vindt het idee alleen al vreselijk. Angela zegt dat ze iedereen kan krijgen wie ze maar wil, maar later in de film blijkt dat ze 'het' nog nooit met iemand gedaan heeft, en dat al haar stoere verhalen over jongens verzonnen zijn.
   Ondertussen gaat het steeds beter tussen Jane en Ricky, daardoor wordt Angela een beetje jaloers en probeert ze met Jane's vader aan te pappen, dat lukt ook wel, totdat ze hem vertelt dat ze nog maagd is. 

Ik denk dat er twee thema's zijn: namelijk bewustwording en het opvoeden van een tiener, maar de regisseur heeft meer aandacht besteed aan het thema bewustwording en daar was het de regisseur ook om te doen want daar draait de hele film om.

  Er komen geen special effects in de film voor, maar soms, vooral in het begin zag je de film door de camera van Ricky, dan  weet je nog niet dat de camera van Ricky is en dat ziet er wel vreemd uit. Er zijn ook steeds stukjes tussen verschillende 'hoofdstukken' van de film waarin Lester verteld wat er is gebeurd en wat er nog gaat gebeuren.
De acteurs zijn vrij normaal gekleed, en zijn ook  niet bijzonder vreemd gegrimeerd
   Het verhaal speelde zich vooral af in het huis van Lester en zijn familie, een groot huis met duur meubilair en dure spullen (vooral omdat Caroline dat mooi vindt.)
   De Muziek speelde volgens mij wel een grote rol en is ook speciaal voor deze film gecomponeerd, en de muziek paste ook wel goed bij de verschillende scènes. Ik denk niet dat de muziek verkeerd gekozen is, want dan had ik dat wel gemerkt.
   De tweede scene in mij denk ik het beste bij gebleven. Dat is de scene waarin Jane in een (Ricky's) camera vertelt dat haar leven bij haar ouders eigenlijk niets meer te bieden heeft dan een vader die op haar beste 'vriendin' verliefd is en een moeder die alleen met haar werk bezig is. Later in de film blijkt dat dat stukje een scene aan het eind van de film is waarin Ricky en Jane besluiten naar New York te verhuizen en hun ouders  achter te laten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten